Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Έφυγε από τη ζωή ο Α. Χουρδάκης τιμημένος το 2015

Η οικογένεια των ερευνητών της λαογραφικής παράδοσης που κινείται γύρω από τα λαϊκά παραμύθια έγινε πιο φτωχή καθώς έχασε έναν ξεχωριστό στο είδος του -και για την προσφορά του στα λαϊκά παραμύθια-άνθρωπο και σημαντικό ερευνητή. Ο Αριστοφάνης Χουρδάκης, που τιμήθηκε κατά τη διάρκεια του 2ου Φεστιβάλ Αφήγησης "Αθήνα... μια πόλη παραμύθια¨το 2015, έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών στην ηλικία των 85 ετών αφήνοντας πίσω του ένα πολύ μεγάλο έργο που αφορά στον προφορικό λόγο της Κρήτης επικεντρωμένο στο είδος του λαϊκού παραμυθιού.

 

Για περισσότερα από 50 χρόνια- από τη δεκαετία του 1960 μέχρι και μετά το 2010 όχι μόνο ερεύνησε, εντόπισε και κατέγραψε λαϊκά παραμύθια αλλά και μύθους, προχωρώντας επίσης στην έκδοση με προσωπικά του έξοδα ενός μεγάλου αριθμού αυτοτελών συλλογών με παραμύθια από όλες τις γωνιές της Κρήτης.

 
Το έργο του σε αυτοέκδοση: Κρητικά  λαϊκά παραμύθια Α΄,Τα παραμύθια των Αποστόλων Πεδιάδας. Τα παραμύθια των Μαλών Ιεράπετρας, Τα παραμύθια της Σητείας, Τα παραμύθια του Ρούβα, Αμαριώτικα  παραμύθια, Τα παραμύθια Κισάμου και Σελίνου, Παραμύθια περιοχής Αρκαλοχωρίου, Παραμύθια περιοχής Πεδιάδας, Κρητικά λαϊκά παραμύθια Β΄, Παραμύθια επαρχίας Ιεράπετρας. Ρεθεμνιώτικα παραμύθια, Ιστορίες της Τουρκοκρατίας, Τα Θρησκευτικά παραμύθια της Κρήτης, Παραμύθια Αγίας Παρασκευής Πεδιάδας, Τα ξετσίπωτα της Κρήτης, Οι Μύθοι της Κρήτης (Εκδόσεις ΜYSTIS 2014), Παραμύθια της Επαρχίας Μαλεβιζίου (2015)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.